Ria kennen we al een aantal jaren als iemand die ons vrijwilligerswerk van harte ondersteunt.
Gelukkig ging ze dit jaar met ons mee op reis naar Uganda. Na terugkomst in Nederland wilde ze nog meer bekendheid geven aan het Waterfilterproject in Uganda en de schoenendoosactie ActieKids.
Haar interview met De Gelderlander, werd op 14 mei 2008 geplaatst in de editie Maas & Waal:
Ria brengt vreugde en filters in Afrika
Kinderen in Uganda krijgen een schoenendoos van de Stichting Samaritan's Purse en schrijven hun naam op voor Ria Reijnen.
Puiflijkse ging naar Oeganda voor praktische hulp.
Door Bas van der Hoeven
Puiflijk- “Ik was amper twintig jaar en wist al wat ik wilde: naar Afrika om waterputten te slaan.”
Ria Reijnen (1946) uit Puiflijk is inmiddels ouder en wijzer, maar haar jeugdideaal is gebleven.
Ze is twee weken in Afrika geweest, in Oeganda om precies te zijn. Niet om waterputten te slaan, maar om biologische waterfilters te maken en in woonhuizen te plaatsen.
Vanwaar die betrokkenheid bij de Derde Wereld? Haar man Herman Reijnen geeft het antwoord: “Ik heb Ria omgeturnd, anders was ze non geworden. In de missie.” Ria lacht. “Ik ben geboren in Woezik en op mijn twintigste was ik nooit verder dan de Leigraaf geweest. Ik was misschien naïef, ik heb altijd grote betrokkenheid gevoeld met mensen die het minder goed hebben dan wij. Als ik ooit de Staatsloterij win, ga ik een project beginnen in Afrika, heb ik altijd geroepen.”
Toch raakte ze uiteindelijk nog min of meer toevallig betrokken bij het waterfilterproject. “Herman en ik slaan hier al jaren spullen op voor de rommelmarkt van muziekvereniging Kunst.
Na Arbeid, nu Arezzo. Wat niet verkocht werd, gaven we aan ideële stichtingen. Zo kwam ik in contact met Roel en Coline van Es uit Nijmegen.” De familie Van Es vult schoenendozen met gebruiksartikelen en speelgoed voor kinderen in de Derde Wereld. Voor hulporganisatie Samaritan’s Purse ging het echtpaar enkele weken geleden (voor eigen rekening) naar Oeganda om scholen te bezoeken waaraan drie jaar geleden leermateriaal is geschonken.
Ook werden nieuwe schoenendozen uitgedeeld en waterfilters gemaakt.
Deze biofilters worden ter plaatse gemaakt van inheems materiaal. Dit jaar ging Ria voor het eerst met ze mee. Ria: “We hadden vier gietmallen bij ons. We wassen ter plaatse zand en met cement maken we een mengsel waarmee we de mallen vullen.” De volgende dag wordt de mal geopend en komt een rechthoekige cementen koker tevoorschijn. Daar gaat filtermateriaal in, zoals zand en grind.
“De mensen gieten het uit poelen of rivieren geschepte water in de filter en via een buis stroomt na enige tijd gezuiverd drinkwater naar buiten.” Het mooie van dit project is dat de Afrikanen de filters na een korte cursus zelf kunnen maken, vullen en bijhouden, Het gezuiverde water is vrij van ziektekiemen en draagt daardoor flink bij aan de gezondheid van de gebruikers.
Ria: “Het waren vermoeiende en enerverende weken. Maar ook heel erg nuttig.
Mij is vooral opgevallen dat deze kleinschalige projecten veel nut hebben.Scholen die leermiddelen gekregen hebben, zijn daar zuinig op en gebruiken ze intensief. Kinderen koesteren de spullen uit hun schoenendoos. Het zijn vaak de enige persoonlijke bezittingen. Toch zijn die kinderen meestal vrolijk.
We hebben Nederlandse liedjes gezongen als hoeperderpoep zat op de stoep, dat vonden ze prachtig.”
Het liefst zou Ria Reijnen op scholen in Maas en Waal vertellen over haar ervaringen. “Ik hoop dat steeds meer kinderen een project maken over Afrika. Dat ze beseffen hoe hun leeftijdgenootjes daar moeten leven. Zo’n schoenendoosproject is daar heel geschikt voor.”De Puiflijkse heeft gemerkt dat kleine dingen wel degelijk verschil maken.
Je maakt de mensen bewust van zaken als schoon drinkwater, maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen. Dat filterproject moet zich als een olievlek over Oeganda en liefst heel Afrika verspreiden.”