Een Pelgrimstocht is “Lopend stilstaan bij de essentie van het leven.”
Hoe is het begonnen.
In De Gelderlander van 4 december 2003 stond een foto met de tekst: “Gevulde dozen voor kinderen in nood.”
Foto: De Gelderlander.
Ruim 200.000 verrassingsdozen gaan naar kansarme kinderen in buitenlandse vluchtelingenkampen en sloppenwijken.
Nijmeegse vrijwilligers van de Schoenendoosactie controleren kleurrijke dozen op oorlogsspeelgoed of eten. Verderop in het artikel stond een oproep met de vraag of vrijwilligers zich wilden aanmelden om te helpen bij het controleren van de vele ingeleverde dozen.
Enkele weken eerder had ik een artikel gelezen over een pelgrimstocht naar Kevelaar. Zo’n lange wandeltocht is toch ook heel bijzonder. Ik zat te denken of ik ooit aan zo’n tocht zou gaan deelnemen. Met eigen woorden vertaalde ik het als volgt: Een Pelgrimstocht is “Lopend stilstaan bij de essentie van het leven." Die gedachte kwam bij me op omdat ik in 2001 een burnout had en na ruim een jaar weer met beide benen in het leven stond.
Mijn knieën zouden zo’n lange voettocht echter niet aankunnen. Toen kwam de volgende gedachte: “Als lopen niet meer gaat, dan maar stilstaand aan de lopende band voor de schoenendoosactie.” Mijn besluit stond vast, ik ga helpen om kansarme kinderen blij te maken! Uiteindelijk zou je willen dat alle kinderen gelukkig zijn. Voeding, kleding en onderdak, dat zijn toch de eerste levensbehoeften van ons allemaal. Daarnaast moeten kinderen kunnen leren en spelen. En soms moeten ze zich ook als een clown kunnen gedragen.
Toen ik mijn vrouw (Coline) vertelde van mijn besluit, heeft ze het krantenartikel ook gelezen. Het duurde niet lang voordat ze zei: “als jij gaat helpen, dan ga ik ook mee!”
Zo had de St. Samaritan’s Purse Nederland er in één keer twee vrijwilligers bij.
Ons vrijwilligerswerk bleef niet alleen beperkt tot de lopende band.
Ook thuis gingen we er mee aan de slag.